фермери ЕНП EП транспортна комисия пакет "Мобилност" ЕС, мъж, починал, коронавирус преки чуждестранни инвестиции

ЕНП избира водача на листата си за европейските избори догодина

Най-голямата партия в Европейския парламент – ЕНП решава днес кой да води листата ѝ в следващите европейски избори през май. Европейската народна партия ще избере между германеца Манфред Вебер и финландеца Александър Стуб.

Победителят ще се реши чрез тайно гласуване във финландската столица.

Малко известен в Германия, но пък със сериозни познания за институциите на ЕС, е германецът Вебер, който има по-малко опит в правителството в родината си, докато съперникът му Стуб има повече опит в родината си и то на високи позиции, коментират агенциите.

В сряда при единствения дебат на кандидатите за кампанията, те се опитаха да избегнат конфронтация и останаха настрана от най-болезнената за всички тема: присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан в групата на ЕНП.

Орбан и неговата партия „Фидес“ са обвинени, че потъпкват европейските ценности, особено чрез строги антиимиграционни политики и многократни сблъсъци с Брюксел по въпросите на правата на човека.

Стилът на двамата кандидати обаче е коренно различен: 46-годишният Вебер изглежда по-дискретен, предпочитайки да изгражда мрежите си в сенките, а 50-годишният Стуб е маратонец, полиглот, който изглежда се къпе в светлината на медийните светлини.

Вчера от ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят кандидатурата на Вебер.

Вебер е „голям приятел на България и е съвсем естествено да подкрепим представителя на ЕНП, който се предлага от германска страна. Той е от Бавария. Неговата партия – Християнсоциалният съюз, е дългосрочен партньор на ГЕРБ. Манфред Вебер е енергичен, компетентен, всеотдаен и за него сигурността на Европа е от ключово значение“, подчерта Цветанов, който е част от делегацията водена от премиера Бойко Борисов.

Вебер благодари на ГЕРБ за подкрепата.

„Българските делегати показват, че искат да превърнат България в модерна европейска държава и го постигат успешно. Именно затова се радвам, че получавам тази силна подкрепа в изборната битка от ръководената от Бойко Борисов делегация,“ каза Вебер.

- реклама -