Чернобил пожар гори радиация
Снимк: ЕРА/БГНЕС

„Енергоатом“ предупреди за много висок риск от изтичане на радиация от АЕЦ „Запорожие“ след руски обстрел

Украинската държавна компания „Енергоатом“ предупреди за изключително висок риск от изтичане на радиация от Запорожската атомна електроцентрала заради руските артилерийски обстрел.

Русия продължава да обвинява украинските сили за обстрела на централата, предава БНР.

Русия е изпратила писмо до членовете на Съвета за сигурност на ООН, в което прилага доказателства за обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, извършен на 25 август от украинските сили.

Според руското министерство на отбраната, през последните дни са извършени украински атаки с дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън.

Международната агенция за атомна енергия е утвърдила списъка с експерти, които се очаква да пристигнат в атомната електроцентрала идната седмица, пише „Ню Йорк таймс“. В делегацията ще бъде генералният директор на агенцията Рафаел Гроси и още 13 представители предимно на неутрални страни, като няма да бъдат включени специалисти от Великобритания и Съединените щати.

Великобритания обяви, че ще дари шест подводни дрона на Украйна, за да ѝ помогне да неутрализира руските мини край бреговете си. Десетки членове на украинския флот ще бъдат обучени да използват дроновете през следващите няколко месеца, като обучението на първите от тях вече е започнало.

Пентагонът е разширил използването на морски транспорт за доставки на оръжия за Киев през пролетта, коментира „Вашингтон поуст“. Според изданието това е знак, че Вашингтон очаква засилване на конфликта в Украйна и че той може „да продължи месеци наред и даже години“.

- реклама -