Енергийното министерство: Твърденията на Петков за свободни слотове не отговарят на истината

От Министерство на енергетиката отрекоха твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че в Гърция е имало свободни слотове, но служебното правителство не е използвало възможността. Оттам изпратиха писмена позиция до медиите.

„Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни кочпании, които го препродават, но на значително по-високи цени.

В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове. Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г.

В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата / Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора“, пишат от Министерството на енергетиката.

- реклама -