ток

Енергийното министерство обмисля по-строги мерки срещу кражбите на ток

В Министерството на енергетиката се обсъждат по-строги мерки срещу кражбите на ток, съобщи ресорният министър Теменужка Петкова.

„Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, изтъкна тя.

Петкова призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и съответното ЕРП

Теменужка Петкова, Цанков камък разходиТя даде пример с останалите страни в ЕС, където има много строги механизми за подобен род деяния. „Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР”, обясни Петкова.

От 18 септември Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор във връзка с готовността за есенно-зимния сезон, съобщи още министърът.

„На практика увеличението на крайната цена на природния газ в резултат на увеличението на таксата за пренос и достъп ще бъде от 0,37% до максимум 3%”, увери Петкова.

Русия ни връща оборудването за Белене скоро

До края на есента очакваме платените реактори за АЕЦ „Белене” да пристигнат у нас.

В момента експерти от НЕК са в Русия, от понеделник започва финална проверка на оборудването. То ще бъде складирано на площадката на АЕЦ „Белене”, каза Теменужка Петкова.

„Това, което ние смятаме, че трябва да бъде предприето като действия от страна на държавата, е да се обособят пасивите и активите за „Белене” и да бъде проведена процедура по приватизация, която да гарантира защита на националния ни интерес”, изтъкна енергийният министър.

източник: bTV

- реклама -