Енергийният министър: Страната ни постига пълна диверсификация

Георги Кирков заяви, че подходът при подписването на

споразумението е чисто прагматичен.

„Оттук нататък с партньорите от „Фраматом GmbH“ ще положим максимални усилия, след което съм убеден, че двата блока на „АЕЦ Козлодуй“ ще работят 10, а може би и повече години“, каза той.

Лионел Геф от своя страна заяви,

че като представил на „Фраматом GmbH“, може да каже, че от компанията са изключително щастливи, че ще доставят свежо ядрено гориво на „АЕЦ Козлодуй“ и подчерта, че то вече е лицензирано.

„Нашите екипи работят на територията на Европа

и са изключително щастливи, че могат да съдействат, особено за „АЕЦ Козлодуй“ сме изключително горди да участваме в този проект“, допълни Геф.

След сключения с „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“

договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок, с новия документ се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на

диверсифицирано портфолио

на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата.

Служебният министър на енергетиката

Росен Христов също присъства на сключването на сделката. „Днес е важен ден в историята на „АЕЦ Козлодуй“, посочи той и обяви, че де факто страната ни постига пълна диверсификация.

Диверсификация не означава замяна

на един-единствен доставчик с друг единствен доставчик. Диверсификация означава замяна на един с много други доставчици, категоричен е енергийният министър.

„Направихме всичко възможно в последните

няколко месеца, за да успеем да доведем до финал преговорите с двете най-големи международни компании в сферата на свежо ядрено гориво“, каза още той.

Христов посочи, че атомната централа е перлата в нашата енергийна система и

непрекъснатата експлоатация в максимален капацитет

е много важна за енергийната и националната сигурност на страната. С подписаните

сделки с двете компании

по думите на енергийния министър се подсигуряват 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, като с това се осигуряват и най-модерните технологии

„Вярвам, че това сътрудничество ще прерасне

в много по-голямо партньорство, включително и в по-нататъшно развитие на нашата ядрена енергетика и строителство на нови ядрени мощности“, отбеляза той и добави, че срокът на договора, както този с „Уестингхаус“, е 10-годишен и ценовите параметри са изключително конкурентни, а първата доставка на свежо ядрено гориво за 6 блок се очаква в началото на 2025 г.

Христов уточни, че „Фраматом“ не се занимават

с извозване на отработено ядрено гориво, с това се занимават специализирани компания, като има такава във Франция, която може да го направи, т.е. подходът е същият както с руската компания „Маяк“, която в момента няма лиценз.

„В момента правим проучвания и търсим решение.

Не е приоритетно, тъй като нашата инфраструктура позволява съхранение за следващите минимум 50 години, като в момента преговаряме за квалификация и разширение на хранилищата, така че доставката е спешна, тъй като предстои зареждане с ново гориво“, каза още той.

Доставката за 5 блок от „Уестингхаус“ следва да започне през 2024 г.

- реклама -