Николай Павлов енергетика, цени природен газ КЕВР

България иска допълнителна информация по предложенията на „Газпром“ (ВИДЕО)

Държавните дружества са готови със своето становище. По отношение на ангажиментите на „Газпром“ има доста неясноти, по отношение на предложените ангажименти, вследствие на това дружествата са подготвили въпроси, които ще се изпратят на ЕК до края на деня. Това заяви служебният енергиен министър Николай Павлов, който е запознал Бойко Борисов, Трайчо Трайков и експерти със становището на държавните дружества в енергетиката по предложените ангажименти от страна на Газпром по делото с ЕК.

„Чакаме отговор. Ако не получим в срок информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Предложените ангажименти от страна на Газпром в частност са факт по нашите договори, но искаме да бъдат разширени, за да можем да защитим интереса на държавата. Ще инициирам изслушване в парламента, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище. До края на седмицата ще бъдат подложени на дебат всички предложения“, добави още Павлов.

Теменужка Петкова от ГЕРБ добави, че срещата е била много ползотворна.

„Колегите ни увериха, че до 4 май тези становища ще бъдат депозирани в ЕК по голяма част от тях имаме пълен консенсус. Много е важно, че всички разбираме колко е важно да се обединим около единната позиция“, каза още тя.

Сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени, обясни бвишият  министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Разговорът беше конструктивен и мога съвсем отговорно да заявя, че служебното правителство се движи в правилна посока“, подчерта той. По отношение на оптималния резултат за България той отбеляза, че в тази процедура не става въпрос за нови преговори с „Газпром“. „Става въпрос за позиция на ЕК по делото с „Газпром“. Тоест ние сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на един по-късен етап“, уточни Добрев.

Служебният министър Николай Павлов разясни, че за да се стигне до договаряне на нова цена, трябва да се извърви пътя от предоставяне на коментари, разглеждането и приемането им от ЕК, правно обвързване с „Газпром“ и след това в 10 седмичен срок заинтересованите страни ще започнат преговори с „Газпром“.

- реклама -