Александър Николов, министър на енергетиката, Теменужка Петкова, НС, изслушване, интерконектор, България, Гърция

Енергийният министър не отговори колко милиона неустойки се дължат заради забавения строеж на интерконектора с Гърция (НА ЖИВО)

Народното събрание изслушва министъра на енергетиката Александър Николов заради забавеното изграждане на интерконектора с Гърция, по който от 1 януари България трябваше да получава 1 млрд. куб. метра газ годишно. В пленарната зала се стигна до спор и поредица лични обяснения между министъра и неговия предшественик на поста Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Петкова подчерта, че в хипотезата на изтекъл договор за изграждане на проекта и недовършена работа, завършването е поставено в сериозна опасност. Тя обвини управляващите и представителите на служебния кабинет преди това, че са били заети да „чегъртат“ ГЕРБ и не са си свършили работата.

„Бяха пропилени 7 месеца, в които не направихте нищо, за да бъде контролиран процесът и да бъде завършен проектът. Останаха няколко десетки километра, а вие проявихте безхаберие и бяхте заети да чегъртате. Проектът беше забавен, защото вие не си свършихте работата. Не е ясно как ще продължи реализацията му“, каза Петкова.

Николов обвини Теменужка Петкова, че нито веднъж не е посетила мястото на проекта, а там е ходил само бившият премиер Бойко Борисов. Тя обаче го опроверга.

„На интерконектора аз съм била периодично поне по 2 пъти в месеца, не знам откъде четете тази история. Ако бяхте положили усилия да направите нещо по време на осемте месеца, можеше да не се стигне до тук. Борисов за разлика от вашия премиер и президента Радев, се беше ангажирал лично с проекта, за да можем да го оставим във вида, в който го заварихте – само с няколко недовършени километра“, каза депутатът от ГЕРБ.

Петкова зададе поредица от въпроси за това какви са неустойките, които трябва да се плащат на ден заради неизпълнението на проекта, колко са начислени към днешна дата и какви действия е предприело редовното правителство, за да се излезе от ситуацията. Николов обаче не отговори конкретно на нито един от тях:

„Предполагам, че след като договорът, подписан за конкретни дати и познавате структурата му, знаете какъв е размерът на неустойките. Писмото за неустойките е подписано от вицепремиера Асен Василев и от мен и е изпратено към Борда на директорите. Всяко решение се взема с единодушие. Предстои среща на Борда на директорите, на която ще бъдат разгледани компенсациите, искани от България“, каза Николов.

По думите му доставката на допълнителни количества газ от Азербайджан нямало да намали цените на синьото гориво у нас – мнение, противоположно на всички икономически и енергийни експерти.

„Относно мерките (които сме взели, бел. ред.) – изискани са срещи с министъра на енергетиката на Гърция, проведени са телефонни разговори, разгледано е финансовото състояние на компанията изпълнител. Разгледани са допълнителни начини за реализиране на проекта, изготвен е анализ на разходи и ползи“, каза Николов без да уточни до какво са довели всички разговори и анализи.

Той подчерта, че важното е интерконекторът да бъде реализиран до месец юни, за да може газът по него да се използва през следващия отоплителен сезон.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче, санкциите за неизпълнението на договора не са обект на решение на Борда на директорите, а са разписани конкретно в договора и са в размер на 90 хил. евро на ден. Той предупреди, че ако правителството се опита да направи така, че изпълнителят да не бъде глобен, ще последва сигнал до прокуратурата:

„Няколко пъти чухме оправдания, че санкциите ще се наложат, ако се вземе решение от Борда на проектната компания. Това не е така, тези санкции са записани в договора. Ако се опитвате да се измъкнете от налагане на санкции от 90 хил. лв. на ден, ние много зорко ще следим дали това ще се случи и ще пуснем сигнал от ПГ на ГЕРБ до прокуратурата срещу вас и срещу министър Асен Василев“, предупреди Добрев.

Рамадан Аталай от ДПС попита дали в следствие на забавянето ще има нужда от допълнително финансиране на проекта и ако такова се налага, откъде ще бъдат взети средствата.

„Предложението за смяна или допълнително финансиране следва да се случва на прозрачен принцип. При нужда от финансиране ще бъдете информирани. Самите разходи не са основната част, която следва да се наблюдава по проектите“, заяви министър Николов.

По време на изслушването министър Николов обеща, че изграждането на интерконектора ще бъде ускорено.

„Целта, която е поставена, е да бъде завършена тръбата до юли, преди началото на следващия отоплителен сезон“, каза Николов.

Припомняме, че на 21 декември държавната „Булгаргаз“ е сезирала ДАНС за теч на информация по договора за доставка на газ от Азербайджан. Преди това компанията е сезирана за евентуалното нарушение от международния консорциум, който се занимава с добива и доставката на газ от находището „Шах Дениз 2“.

Заради забавянето на строителството на газовата тръба между Гърция и България не може да бъде доставен азербайджански газ у нас, както е договорено – 1 млрд. кубични метра годишно. Вместо това малки количества влизат на вход Кулата.

Идеята да бъде създадена нова газова връзка между България и Гърция възникна след газовата криза от януари 2009 година. По план съоръжението трябваше да бъде готово до 2013 година, но това така и не се случи. Датата за изпълнение беше променяна неколкократно. Последната причина, изтъквана от строителя за забавянето на изграждането, е пандемията.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция – България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД, регистрирано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на град Комотини и с българската национална газопреносна система в района на град Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 километра и проектен капацитет до 3 млрд. куб. метра в посока Гърция – България.

- реклама -