Енергийният министър: Очакваме до края на деня отговор от „Газпром“

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ.

Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов:

„Очакваме днес да имаме отговор и да назначат човек, с който да водим преговорите. Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“.

Искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да може да ги получим, някакви гаранции, свързани с плащането и евентуално да обсъдим и цената.

Така, че ние първо трябва да започнем да преговаряме, за да можем да изпратим нашите искания“.

Министър Христов обяви след края на срещата при президента Румен Радев с представителите на компаниите „Газтрейд“ и „Копелузос груп“, че е постигнато принципно споразумение за двойно увеличение на резервирания от България капацитет за втечнен природен газ от терминала в Александруполис от 500 милиона кубически метра синьо гориво годишно на 1 милиард кубически метра.

„Към момента това решение не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в проекта е едно, а капацитетът, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е съвсем отделно, така че в момента го получаваме двойно – от 500 млн. на 1 млрд. кубически метра“, добави министърът, предава БНР.

От своя страна президентът Румен Радев обяви, че служебното правителство започва в най-кратък срок търгове за доставка на газ, като ще остави на следващия редовен кабинет да завърши процедурите.

 

- реклама -