Енергийните министри от ЕС на спешна среща днес

На спешна среща се събират днес енергийните министри от ЕС. Въпросът с доставките на руски газ и плащането в рубли ще е една от основните точки в дневния ред.

„Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската. Очаквам да има единна позиция на ЕС“, прогнозира българският министър на енергетиката Александър Николов.

„Газпром“ съобщи на 27 април, че

спира напълно доставките на синьо гориво

за българската „Булгаргаз“ и полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG). Причината – че и двете страни отказваме да плащаме в рубли в установения срок.

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на 23 март така наречените „неприятелски страни“ да плащат за газа в рубли. В списъка на въпросните „неприятелски държави“ влизат всички страни от ЕС.

Борисов: 35,3% по-скъп газ, разликата в цената е 110 млн. лева

По-рано днес експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува кабинета „Петков“. Той посочи, че участват в различни предавания, в които правят различни коментари. И цитира подробно изказвания на премиера и на някои от министрите и от коалиционните партньори, оборвайки думите на всеки от тях.

Остри критики отнесе и министърът на енергетиката Александър Николов, когото

Борисов определи като „паднал от Луната“.

„Този човек все едно е паднал от Луната, а е енергиен министър. Абе човек, ти трябва сега да говориш за газа в Черно море, за проучванията за шистовия газ, за находищата – проучвания, които сме платили“. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

Той направи пълен преглед на вчерашното интервю на Александър Николов пред БТВ.

„Всеки ден затъват все по-дълбоко и по-дълбоко с изказванията си. Германия и Франция могат да си плащат сами руския газ, но ние не можем? Защото сме по-богатите ли? Те си играят със съдбата на народа“, заяви Борисов.

ГЕРБ изчисляват, че въпреки твърденията на властта, препродадения руски газ ще ни дойде с около 35% по-скъп.

- реклама -