Енергийната комисия в НС реши: отлагат с година пълната либерализация на тока

Енергийната комисия в Народното събрание прие на първо четене промени, с които отлага с година пълната либерализация на пазара на тока. Тя беше планирана за 1 юли тази година пълна либерализация на пазара на ток. Депутатите одобриха 3 законопроекта, внесени от БСП, от „Има такъв народ“ и съвместен на ГЕРБ и ДПС. Против бяха само представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Отлагането не засяга непосредствено битовите потребители, които според действащия Закон за енергетиката се предвижда да получават ток от свободния пазар от 2026 г.

Аргументите за гласуваната промяна са, че не са готови редица нормативни документи за тази стъпка.

Първият законопроект беше внесен от депутатите от БСП с първи подпис на Корнелия Нинова, на 21 март. В сряда, 17 април, в парламента бяха депозирани и тези на ГЕРБ-СДС и ДПС и на ИТН. И трите са аналогични и на второ четене вероятно ще бъдат обединени.

Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на тока за бита по регулирани цени. Председателят на енергийния регулатор подкрепи отлагането, но заяви, че е трябвало това решение да бъде взето през февруари. Причината – на дружествата им трябва време да подготвят предложения за цени. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи КЕВР да се произнесе колко да струва тока за бита не от 1 юли, а от 1 август. Такъв прецедент е имало през 2015 г.

Ще поскъпне ли животът след либерализацията на пазара на ток?

- реклама -