Енергийната комисия в НС прекрати износа на горива от „Лукойл“ на първо четене

Депутатите от енергийната комисия решиха да се спре износа на горива от „Лукойл“. Законопроектът по предложение на ДПС, бе приет на първо четене.

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха, че ако рафинерията в Бургас не може да изнася, ще трябва да спре работа.

Причината – при преработката на нефт се получавали и продукти, които не се потребяват у нас и отиват за други държави. Ако това се спре, складовете на „Лукойн Нефтохим“ щели да се напълнят и заводът нямало да може да работи заради технологични причини.

Тезата, че рафинерията в Бургас ще спре, бе застъпена и от Драгомир Стойнев от БСП, който обяви, че партията му няма да подкрепи внесения законопроект.

Рамадан Аталай обаче ги репликира, че с внесения закон ДПС няма намерение за спира работата на рафинерията, а целта е да се спазват правилата и посочи, че България е получила дерогация за руския нефт, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън.

Ивайло Мирчев също заяви, че няма риск „Лукойл Нефтохим“ да спре. Дори от Демократична България щели да внесат законови текстове, които да позволят на държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията като обект от националната сигурност, за да може да се гарантира нейната работа.

- реклама -