разузнаване Путин експанция нападение свят политика

Ен Би Си: Путин е бил лично замесен в хакерската атака срещу САЩ

Руският президент Владимир Путин е бил замесен лично в хакерската атака по време на президентските избори в САЩ, съобщава Ен Би Си, позовавайки се на двама свои източници от американското разузнаване. Според медията Путин лично е инструктирал как да бъде публикувана компрометиращата информация за демократите и по какъв начин да бъде използвана.

По думи на високопоставените служители от разузнавателните сили, разкритията могат да се ползват с „висока степен на доверие“.

Миналата седмица „Вашингтон поуст“ докладва, че по оценка на ЦРУ Русия е отговорна за кибератаката срещу имейли на американски личности и институции. Целта е била да се наклонят везните към кандидата на републиканците за президент – Доналд Тръмп.

Като основен аргумент за твърдението, западните медии изтъкнаха неспособността на Путин да прости на Клинтън, която през 2011 г. подложи публично под съмнение легитимността на руските парламентарни избори. По-късно той я обвини и че е предизвикала уличните протести срещу него. Пред Ен Би Си, анонимните източници на разузнаването споменават и още една предполагаема причина – намерението на Русия да демонстира подкупността и уязвимостта на американската политика. С това тя цели да „отцепи ключовите съюзници на Щатите като им покаже, че САЩ вече не е надежден световен лидер, на когото може да се разчита“.

- реклама -