Емилиян Гебрев
сн. БГНЕС

ЕМКО опровергаха „Ню Йорк Таймс“: Всички документи доказват, че нямаме връзка с взривовете в Чехия

В статия на в. „Ню Йорк Таймс“ от 24 април 2021 г. отново се правят внушения за възможна „украинска връзка“ около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия. Цитират се неназовани „украински“ източници, според които, цитат „за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките (за Украйна), сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд“, край на цитата. Това твърдение не отговаря на истината.

Това казват в своя позиция от предприятието за търговия с оръжия и боеприпаси „ЕМКО“, чиито собственик е Емилиян Гебрев. Припомняме ви, че в своята статия в. „Ню Йорк Таймс“ твърди, че Гебрев признава, че във взривените чешки складове за боеприпаси в село Върбетице, е имало негова стока и, че едва ли не това е станало причината руснаците да ги унищожат.

„ЕМКО“: С цел установяване на фактическата истина, журналистът Майкъл Шуърц е поканен лично да се запознае с цялата документация по случая.

Гебрев
сн. БГНЕС

„Последните разкрития за терористичната дейност на агенти на руските специални служби на територията на Чехия през 2014 г. създадоха медийна среда, в която сред фактите се промъкват и всякакви предположения и неверни хипотези“, посочват от фирмата на Емилиян Гебрев.

Те припомнят, че през последните дни на два пъти са уведомили медиите, че предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на ЕМКО с Украйна се опровергава от наличните документи.

„Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на ГРУ, както се твърди в медиите – отряд 29155, са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 г., в България през 2015 и във Великобритания през 2018 г. Съществуват редица хипотези за причините и мотивите зад тази терористична дейност.

Що се отнася до случая с т.нар. „Български Новичок“, а именно опита за покушение срещу 3-ма български граждани, разследването отдавна е на практика спряно от българската прокуратура, след многократни опити то да бъде заметено, насочено в други посоки или просто забравено. Обясненията за това тепърва предстоят“, завършват от дружеството.

- реклама -