Емил Радев ГЕРБ парламент депутати

Емил Радев за FN: Работя за Европа без двойни стандарти, изборът на 26.05, ще определи бъдещето ни и това на нашите деца

На 26 май българите ще излъчат свои представители в законодателния орган на съюза – Европейския парламент. Това ще се случи за четвърти път откакто страната ни е член на Европейския съюз.

От 2007 г., когато бяхме в еуфория от присъединяването, до момента изминаха 12 години, белязани от процеси и събития, които промениха политическия пейзаж на Стария континент, зададоха нов дневен ред и изправиха блока пред нови предизвикателства.

В разгара на предизборната кампания, Flashnews.bg отправи към кандидатите шест еднакви въпроса, които смятаме за най-важни в следващите пет години. Предоставяме на читателите ни визията на кандидатите по най-съществените проблеми, които се отнасят до всички нас – като европейци и българи.

Днес на блиц-интервюто ни отговаря кандидатът на ГЕРБ-СДС Емил Радев:

 

– Как виждате бъдещето на Европа в следващите 5 години?

– Бъдещето на Европа през следващите пет години зависи изцяло от резултатите от предстоящите европейски избори. В зависимост от това дали ще надделее разумът или празните популистки обещания, в зависимост от това дали на преден план ще излязат европейските ценности или антиевропейските течения, в зависимост от това дали ще имаме една по-силна и по-обединена Европа или отчуждени и гледащи с недоверие една към друга съседни държави. Не трябва да забравяме, че Европейският съюз ни донесе не само икономически и политически предимства, Европейският съюз ни донесе мир, който продължава вече повече от 60 години. За това, изборът, който ще направим на 26 май, не е избор за един ден, а избор, който ще определи бъдещето ни и това на нашите деца.

– Кои са основните предизвикателства пред ЕС?

– Предизвикателствата пред ЕС през последните няколко години са едни и същи – миграция, нарастващата заплаха от тероризъм, втвърдяване на антиевропейското говорене, но и необходимост от адаптиране на законодателството към навлизането на новите технологии в живота ни, към намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Убеден съм, че всички проблеми могат да се преодолеят, когато сме единни. Затова бих определил като основно предизвикателство пред Европа риска от разединение. Ние не трябва да допускаме вътрешни или външни фактори да ни разединяват. Не трябва да допускаме популистите или външни политически играчи да оказват влияние върху нашите решения.

Важно е българските евродепутати в следващия Европейски парламент да продължат да бранят националните ни интереси и да търсят консенсус в името на приоритетите на страната ни и ЕС, а ние в ГЕРБ сме доказали, че го правим.

– Смятате ли, че Съюзът страда от свръхрегулация и тежка бюрокрация?

– През първите три години на Комисията „Юнкер“, на Съвета и Парламента са предложени повече от 150 нови инициативи за опростяване и намаляване на регулаторната тежест. Работната програма на Комисията за 2019 г. включва още 10 нови законодателни инициативи в тази насока.

Активно работим по решения, които да облекчат процедурите за малките и средни предприятия, местната промишленост и обикновените граждани. Бях докладчик от страна на Европейската народна партия по регламент, с който например премахнахме апостилите и нуждата от легализация на официални документи за гражданско състояние в ЕС. Буквално улеснихме милиони граждани, които учат, работят или живеят в друга държава-членка. Спестяваме им не само по около 100 евро на документ, но и много тичане из институциите заради акт за раждане, за брак, за смърт, удостоверения за местопребиваване, за име, за семейно положение, за осиновяване и т.н. Очаква се със законодателната промяна да спестим на европейците над 40 млн. евро годишно. Следващата стъпка е премахването на апостила и легализацията за дипломите и удостоверенията за квалификация, за документите за актуално състояние на фирмите и др. С последователна и упорита работа постигаме облекчаване на административните процедури.

– Какъв е начинът България да спре да бъде най-бедната държава в Съюза?

През последните няколко години правителството на премиера Борисов работи усилено за увеличаване доходите на населението и подобряване на инвестиционния климат. Според прогнозите на ЕК догодина България ще бъде в Топ 3 на страните-членки по икономически растеж. Брутният вътрешен продукт е нараснал трикратно. Безработицата у нас е изключително ниска – 4,7 на сто, но това от своя страна изостря и проблема, свързан с недостига на квалифицирана работна ръка. Бизнесът усеща липсата на подготвени хора и затова държавната политика в сферата на образованието е приоритет, а кабинетът изпълнява ангажимента си за двойно увеличение на учителските заплати. Именно добрите и мотивирани учители създават добрите специалисти, необходими на пазара на труда.

ЕС ни помага чрез европейските фондове да наваксаме с обновяването на инфраструктурата, бизнесът да стане по-конкурентоспособен, да се развиват социални програми, да се инвестира в обучението на младите хора. Това е ключът към работещата икономика, а тя от своя страна дава възможност за очакваното от всички повишаване на доходите.

В резултат на извоюваното доверие очакваме през следващия програмен период 18 млрд. лв. Това са 4 млрд. повече за развитие на регионите, за нови пътища, пречиствателни станции, подкрепа за предприемачеството и пр. Убеден съм, че икономическият растеж ще ускори увеличението на доходите в България.

– Коя е областта, която е приоритет за Вас лично и как ще отстоявате националния интерес?

– Работя за Европа без двойни стандарти. Защото българите трябва да ядат храни, които са със същото качество като тези, продавани в Западна Европа. Защото е недопустимо за приемането ни в Шенген да бъдем заложници на вътрешнопартийни проблеми в отделни държави-членки. Защото дискриминационният мониторинг за България трябва да бъде заменен с общоевропейски механизъм за демокрация и върховенството на закона.

Но има и други важни теми, на които съм посветил много усилия. Борих се задлъжнелите български граждани да получат втори шанс, като сложим край на  “вечните длъжници” с промени в европейското законодателство. Защитих интересите на децата, изправени пред опасност от насилствено осиновяване, така че да останат при своите роднини, а не да бъдат отглеждани в чужди семейства, с непознат език и култура. След премахването на апостила и нуждата от легализация на официални документи в ЕС, настоявам дипломата, издадена в България, да бъде лесно признавана в другите страни от ЕС. Пред образованието в ЕС не трябва да има бариери.

– Готови ли сте да работите в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми?

Доказали сме, че винаги търсим консенсус по важните за страната ни теми. През изминалите пет години с колегите ми в ЕП сме се обединявали неведнъж в името на важни за България решения. За пример мога да дам съвместната ни работата по теми от национален интерес като Шенген, отпадането на мониторинга за България и др. Винаги съм се ръководил от принципа, че каузите на страната ни са над вътрешнопартийните противоборства.

Подкрепата за номер 12 в бюлетината гарантира защита на националните ни интереси в по-силна, по-сигурна и просперираща обединена Европа.

- реклама -