Емил Радев: Няма правни аргументи срещу отпадането на мониторинга над България

„Европейската комисия ясно заяви, че България е изпълнила поетите при присъединяването си ангажименти и Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) трябва да опадне.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента. Радев е четвърти зам.-председател на комисията.

На заседанието беше изслушан доклад на зам.-председателката на Еврокомисията с ресор прозрачност и ценности. Вера Йоурова посочи, че както ЕК, така и ЕП са препоръчали отпадане за България на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), т.нар. мониторинг над София и Букурещ, въведен при присъединяването им към ЕС.

„Европарламентът в лицето на нашата комисия и председателя на ЕП Давид Сасоли също препоръча отпадането на мехнизма. Като юрист не виждам правни аргументи, които да пречат на вземането на това решение. Надявам се, че в този случаи ЕК не прилага двойни стандарти спрямо България. Със или без механизъм реформите в България продължават“, каза депутатът Емил Радев.

Той подчерта, че продължава решимостта на правителството и отговорните институции в България за постигане на необратимост в съдебната реформа и борбата с корупцията за гарантиране на върховенството на правото и защита на демократичните ценности и основните права. Пример за това, по думите на българския евродепутат, е предложението за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция.

„Проектът, представен от ПП ГЕРБ, цели реформа в съдебната власт, която да продължи в съответствие с препоръките на ЕК, ГРЕКО и Венецианската комисия. Защото тези препоръки може да бъдат изпълнени само с промени в конституцията. Конкретните промени засягат разделянето на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Това ще гарантира независимост на съдебните професии. Професионалната квота в Съдебния съвет на съдиите ще се увеличи и ще има мнозинство над политическата квота. Предлагат се също промени, с които да се увеличи отчетността на главния прокурор. Така ще се изпълнят и конкретните препоръки на Венецианската комисия“, каза Радев.

Българският евродепутат от ЕНП подчерта, че, за да бъдат завършени реформите в конституцията, е важно всички политически партии да участват в дискусиите и да подкрепят промените. „Необходим е политически консенсус, за да бъде завършен този процес“, завърши изказването си Емил Радев.

- реклама -