Емил Радев еврокомисар ресор Шенген

Емил Радев, евродепутат : Поискана ли е помощ от ЕК за предотвратяване на екологичната катастрофа в Черно море

България няма сили да поеме екокатастрофа по бреговете на Черно море. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който настоява за информация от ЕК относно възможността да се окаже помощ на страната ни за предотвратяване на опасността от екологична катастрофа заради заседналия край Камен бряг товарен кораб.

„Вече десети ден край Северното ни Черноморие цъка огромна екологична бомба. Усилията на държавата да се справи с този огромен проблем се увенчават засега с неуспех. Корабът, който е заседнал с хиляди тонове азотни торове и гориво на борда, представлява екологична опасност за защитената зона, пред която е заседнал, за икономиката и за поминъка на населението, за рибарите и туризма. Има изтичане на азотни торове във водата, четири пъти е повишена замърсеността в района с азотни съединения. Вече десети ден виждаме безсилието на българските власти да се справят с проблема. И именно заради това зададох спешен въпрос към Европейската комисия, за да видим дали от служебното правителство е задействан европейския механизъм за защита. Попитах още може ли Европейската комисия да окаже помощ на България за предотвратяване на екологичната катастрофа по бреговете на външната граница на Европейския съюз, тъй като явно виждаме, че самостоятелно българското служебно правителство не може да се справи. Също така какви средства може да получи България, например по Фонд „Солидарност“, за компенсация на населението, икономиката и възстановяване на екоравновесието в региона“, допълни евродепутатът.

Емил Радев подчерта, че екокатастрофа не трябва да бъде допускана.

„Ако нямаме нужната техника, ако нямаме нужните кранове, ако нямаме нужните спасителни кораби, в Европейския съюз има такива. Има и хеликоптери, има и специалисти, които се справят с подобни кризи. Не трябва тук да търсим дребните политически дивиденти, а да успеем да се справим с кризата в интерес и на всички живеещи по Черноморието, и на българската икономика, и на имиджа на българския туризъм“, каза още той.

Трябва много бързо да се изясни каква е причината за аварията и да се вземат всички адекватни мерки, защото накрая може да се окаже така, че сметката ще я плати българската държава, а не застрахователят или пък собственикът на кораба, коментира Емил Радев. Според него за решаване на проблема е необходима пълна мобилизация.

Източник: Агенция Фокус

- реклама -