Емил Петков, консултантска агенция пред FN: Азиатските университети засилват интереса към българските студенти

Азиатските университети засилват интереса към българските студенти. Дори пандемията не отказва родните младежи да искат да се учат в Азия.

С какво азиатските страни привличат кандидат-студенти, разговор с Емил Петков.

Емил Петков е консултант образование в чужбина в консултантска агенция ЕДЛАНТА. Има опит над 10 години и поглед върху образователните системи на редица държави, помогнал на стотици студенти и ученици да изберат най-подходящите за тях специалност и университет.

Как така азиатските страни се надпреварват за български студенти?

Интерес към азиатските страни винаги е имало. Последните години  като че ли все повече кандидат-студенти разглеждат възможността за обучение в Азия. Причината са различни фактори- геополитически и може би отлив от обучение от традиционните дестинации като САЩ и Великобритания, която ще напусне ЕС в края на годината. Истината е,че азиатски университети отдавна предлагат разнообразие от специалности на английски език.

Пандемията доведе ли до отлив на кандидат-студентите в тези страни?

Пандемията се отрази на всеки сектор. Но интересът към образованието и добиването на квалификация не стихна. По време на пандемията провеждахме дистанционни онлайн срещи, имаше интерес. Запознахме младежите с възможностите за кандидатстване в различни държави, включително и в една нова дестинация като Япония.

Доколко българските кандидат-студенти са склонни да учат в Азия, а не в Европа? Какво е предимството?

Хората виждат перспектива в Азия, заради търговските контакти и развитието на икономиката в глобален мащаб. Япония предлага уникална възможност за обучение и реализация на българските младежи и то изцяло на английски език. Японските университети, с които ЕДЛАНТА работи предлагат щедри стипендии за най-добрите кандидати. В програмата на обучение е включено и изучаването на японски език. По този начин студентите имат възможност да се реализират навсякъде по света, включително и в Япония.

Какви специалности се предлагат в Азия?

Към момента разнообразието от специалности, които се преподават изцяло на английски език включва програми в сферата на бизнеса и инженерството. Някои университети предлагат и обучение по програмaта Liberal Arts. Съчетанието на няколко специалности в една програма също е сред иновативните методи за обучение в университета.

По-скъпо ли е образованието в Азия, отколкото в Европа?

Таксите за обучение в Япония към момента са около 12 -13 хиляди щатски долара на година. Но Kyoto University of Advanced Science например организира конкурс за стипендии, които покриват както таксите за обучение, така и разходите за живота там. Дори и без стипендиите от университета, образованието в Япония излиза по-евтино от това, което британските университети са определили като такса за чуждестранните (неевропейски) студенти в момента, а именно между 15 и 20 хиляди паунда за година.

 Българските студенти по традиция освен, че учат и работят в чуждите страни. Има ли такава възможност в Азия?

До колко младите, които учат ще се реализират зависи от това дали ще научат езика. Това е важно за започване на кариера. Има вариант да се работи, но това зависи до колко са натоварени в университетите и как съумяват да разпределят времето си. Очакваме след като утихне пандемията следващата година да имаме още повече желаещи да учат в Япония.

 

- реклама -