Емил Караниколов, Закон за горивата, диалог депутати Караниколов, Живко Тодоров, ПИБ, ББР, БНБ, изпълнителен директор

Емил Караниколов: Живко Тодоров е първият одобрен от БНБ за шеф в ББР

Бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров е получил одобрението на БНБ да заеме един от трите поста на изпълнителен директор в Българската банка за развитие.

Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов в ефира на бТВ.

Живко Тодоров, който бе определен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), е изключителен професионалист. Решението за него бе взето още преди 2-3 седмици във връзка с разпореждането на министъра на финансите за укрепване на административния капацитет на банката. Тогава именно е предложен Живко Тодоров.

Подсилването на управлението на ББР се налага заради решението на правителството за предоставяне на допълнителни 700 млн. лева на кредитната институция за подпомагане на бизнеса във връзка с пандемията от коронавирус.

Вследствие на вчерашните събития – одобрено е още едно лице, подадено е към БНБ, която също трябва да даде съгласие, каза днес Караниколов.

Законът изисква ББР за има минимум 3-ма и най-много петима изпълнителни директори, които ще изберат помежду си главният между тях, засега има само един нов, поясни той.

В момента ББР функционира със старото си ръководство, няма как да го обезглавим, добави Караниколов.

По отношение на въпросния кредит за 75 млн. лева, всички компетентни инспекции в ББР са заверили този документ, каза още той.

„Няма нито един подпис или становище, че кредитът, отпуснат от Българската банка за развитие, не е допустим. Новото ръководство ще извърши проверка“, заяви министър Караниколов.
„Не трябва да има нито един министър в нито едно правителство, който да определя кой ще спечели обществени поръчки, който ще взема и кой няма да взема кредити. Ако аз, като министър на икономиката, викам българска банка и им казвам – този да, този не, аз ще нося политическа отговорност.
Продължаваме анализите и искам да видя каква е грешката при този кредит. Банковите експерти ще проверят какво точно се случва, какво е довело до това да се сключи този кредит и дали е изгодно за ББР, заяви Караниколов.
- реклама -