Емил Караниколов: Призоваваме депутатите да гласуват за отлагането на Закона за горивата

Депутатите да отложат влизането в сила на Закона за горивата.

За това призова министърът на икономиката Емил Караниколов.

Днес той проведе среща с представителите на организациите на малките търговци.

Изпратени са писма до всички заинтересовани в преговорите за промените в спорния закон.

„Благодаря на Сдружението за диалога. Всички са убедени, че закон трябва да има, трябва да има и регистрация. В това са убедени всички. Преговорите продължават следващата седмица“, заяви Караниколов.

„Ще търсим политическа подкрепа. Апелирам за това депутатите да приемат предложението на правителството и да отложат влизането на закона в сила“, каза още икономическият министър.

Според него настроението се е променило много, защото се търси диалог. „Най-важното при такъв спорен закон е да се търси диалог“, заяви Караниколов.

Симо Симов от Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива посочи, че Народното събрание трябва да приеме решението на Министерския съвет и да отложи Закона за горивата за следващите шест месеца. Законът трябва да бъде полезен и за икономиката и потребителите, поиска Симов.

Той настоява още малките търговци на горива да се отчитат на НАП на всеки седем секунди, както и за криминализиране нелегалната търговия с горива по подобие на Полша – 25 години наказание.

Караниколов изтъкна, че до настоящия момент има конкретни предложения за корекция и промяна на Закона за горивата, който трябва да влезе в сила. Изпратени са писма до всички заинтересовани страни и са получени отговори.

Всички страни са стигнали до извода, че трябва да има закон. „Този, който не се е регистрирал, означава, че е в сивия сектор„, подчерта той и посочи, че през следващата седмица се очаква да бъдат направени срещи с другите заинтересовани страни.

Всеки, който иска да има работещ закон, трябва да направи компромис„, призова икономическият министър.

Караниколов апелира Народното събрание към момента да бъде отложено прилагането на Закона за горивата, за да бъдат обсъдени всички конкретни предложения.

Колкото по-бързо направим предложенията и стигнем до решениятолкова по-бързо ще имаме готови текстове и закон„, уточни той и допълни, че е осигурена политическа подкрепа от „Атака“ и НФСБ.

Нормални хора сме и трябва да има диалог – това е разковничето, повтори Караниколов. Той определи проведената среща като изключително положителна и ползотворна.

- реклама -