Караниколов, микро, малки предприятия,Караниколов, ДДС, Ангелкова, туризъм

Емил Караниколов: Приемам за разумно ДДС за ресторанти да е 9% за определен срок от време

Приемам за разумно ДДС за ресторанти да е 9% за определен срок от време.

Това каза в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Работата на всеки министър на финансите е даде такова становище“, обяви Караниколов на въпрос за разнобоя между финансовия министър Владислав Горанов и премиера Борисов за намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес.

„Ако бях министър на финансите, аз също щях да дам такова становище. Една такава временна мярка ще има добър ефект върху този сектор“, обясни министърът на икономиката.

„Лавинно е, такива действия и мерки се предприемат само след много дълги анализи. Трябва много внимателно да анализираме, че основната криза в света засегна тях най-много – една такава временна мярка би помогнала на този сектор, защото той ще има последващ проблеми. Приемам за разумно да действа за определен срок. Разбирам министър Горанов, ако бях на неговото място, щях да имам неговата позиция. В момента като министър на икономиката имам друга“, обясни той.

„Има големи проблеми банките да финансират този сектор. Да им дадем възможност за глътка въздух“, уточни Караниколов.

Николина Ангелкова заяви, че възстановяването на туризма може да отнеме между 2 и 4 години в зависимост от доверието на хората да пътуват. Тя добави, че също подкрепя временната мярка за намаляване на ДДС за ресторантьорския бизнес.

Караниколов обяви също, че не знае какъв е предметът на проверката на КЗК в Българската петролна и газова асоциация.

- реклама -