растеж Емил Караниколов язовири, поддържка

Емил Караниколов: Около 150 са язовирите в тежко състояние

Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.

С прехвърлянето на собствеността на язовирите, които не могат да се стопанисват от общините и създаването на търговско дружество за поддръжката им, незабавно ще започне работа за отстраняване на нередностите по тези съоръжения.

Министърът каза, че разчети за средствата, необходими за поддръжката им, ще станат известни, след като стане ясно колко язовира ще бъдат прехвърлени към държавата и посочи, че само за язовир „Бели Искър“ са нужни между 30 и 60 млн.лева.

Караниколов информира, че се очаква на утрешното редовно заседание на МС да бъдат обсъдени предложенията за законови промени, свързани с превенцията и поддръжката на язовирите при критични ситуации.

Той информира, че вчера е имало заседание при вицепремиера Валери Симеонов, като всички ресорни по темата министри са дали становищата си. Сред предложенията за промени в Закона за водите са тези, свързани категоризацията на язовирите, със задължението за собствениците и операторите на съоръженията да подготвят аварийни планове. Създава се държавно предприятие, в което ще се прехвърли собствеността на всички общински язовири, които не могат да се управляват от тях поради липса на пари.

Утре ще бъде обсъдена възможността за създаване и на търговско дружество, което, докато се прехвърли собствеността на язовирите, ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони.

Засега предложението е то да бъде или към икономическото министерството, или това да е структурата, която се занимава с бедствия и аварии, каза министърът и уточни, че на утрешното заседание на МС се очаква това да бъде уточнено. Обсъжда се и възможността да има и подобно дружество, което да поддържа проводимостта речните корита.

Засега, във връзка с идеята да има отчисления от операторите в специален фонд за поддръжка на язовирите, министърът информира, че се обмисля вариант определен процент от наемите да са приход за този фонд. Като начало обаче ще се разчита на средства от държавния бюджет, допълни министърът.

Източник: БТА

- реклама -