Емил Хърсев пред FN: Преди да стигнат в България парите от Венецуела са минали през 2 банки в еврозоната

Българските власти не са пропуснали нищо съмнително около превода на 60 млн. евро от Венецуела, категоричен е финансистът Емил Хърсев. 

Две банки от страни, които са в еврозоната, не са се усъмнили в произхода на парите, нямало е причина това да направят нашите служби. Вчера стана ясно, че прокуратурата е блокирала доверителна сметка в българска банка. Чрез нея парите са стигали до адвокат Цветан Цанев. Хърсев познава адвоката от години. Цанев отдавна живеел и работел в Швейцария.

Г-н Хърсев, каква е отговорността на адвокат Цанев в превода на милионите към България?

Доверителната сметка на адвоката е най-обикновена банкова сметка. При регистрирането й е декларирано, че парите са на съответния клиент, а адвокатът се разпорежда с тях като негов пълномощник. Отношенията между адвоката и неговия клиент се регулират по правото на Швейцария, а не по българското. Тъй като швейцарското право за разлика от българското има ясни правила за воденето на сметки и управлението на на чужди активи от страна на адвокатите.

Защо е предпочел българска банка, а не швейцарска?

Разходите по обслужването на сметката са по-малки в България, освен това вероятно е било предвидено да се правят покупки в България. Доколкото разбирам парите са предназначени за покупка на пари. Ако ще купува зърно или зеленчуци няма да е от Украйна или Румъния. Логично България да е по-предпочитаният избор. Да не говорим, че България е доста по-евтина страна за банкови сделки. Имайте предвид, че от Гърция и Турция идваха хората да си откриват сметки в български банки. Това не е случайно. Адвокат Цанев все пак по националност е българин и познава българската банкова система и е логично да предпочита да работи с нея.

Какъв е бил пътят на тези 60 милиона евро от Венецуела до България?

Парите от венецуелската банка, която обслужва венецуелската петролна компания са преминали през 2 банки в Еврозоната, преди да стигнат до българската. И не съм чул нито първата, нито втората, където е и седалището на Европейската централна банка (Германия) нещо да са реагирали. Българската банка е третата, която обработва това плащане. А произходът на парите е очевиден – продажба на петрол.

Има ли повод за притеснение за някакви нарушения по превода, касаещи българската банкова система?

Но някой компетентен орган се е усъмнил, че тези пари са предмет на престъпление. Такава информация е подадена и на българските власти. В същия миг са запорирали сумата по тази сметка. Такъв е закона и така се прави. Налага се възбрана, но в крайна сметка с това парите не изчезват. Българските служби са знаели за съответния трансфер. Всеки един трансфер над 30 000 лв. се декларира. Събира се информация по закона за мерките срещу изпиране на пари, още повече че от март месец миналата година, специално преводите, които идват от Латинска Америка, изискват разширено проучване. Сигурен съм, че българските банки спазват това изискване стриктно.

- реклама -