Емил Димитров ВиК дружества

Емил Димитров: Служители на МОСВ трябва да бъдат уволнени, умишлено са бавили проекти

Служители на МОСВ трябва да бъдат уволнени, умишлено са бавили проекти.

Това съобщи пред Нова тв министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Казах на премиера, че главния секретар и още служители на МОСВ трябва да бъдат уволнени, защото са бавили проекти и нарочно са работили срещу интересите на министерството, съобщи още екоминистърът.

От 2014 г. няма закони и наредби, местните на Алепу са се възползвали, издали са си всякакви документи и разрешения, и сега ще протестират срещу Закона за екологичното разнообразие – става въпрос за това, че има несвършена работа от 6 години, и разчитат, че министърът от София ще им реши нещата. И непрекъснато заплашват със стачки за какво ли не.

Предстои да представим програма, с която да решим проблема на Черноморието за поне десет години напред, като решим въпроса с три язовира до „Камчия“, допълни министърът.

Аз съм причината Славея Стоянова да бъде назначена на мястото на арестувания бивш зам.-министър Красимир Живков, защото тя е експертно лице, и аз я молех да поеме зам.-министерския пост.

В продължение на две седмици всяка нейна заповед беше атакувана.

Защото тя не е политическо лице, а е експертно. И тя се умори от тези безспирни атаки. От друга страна уговорката ни беше временно да поеме поста, а друг кандидат така и не се появи. Имах едночасов разговор с премиера и му обясних, че никой не може да бъде накаран насила.

В момента двамата заместник-министри си разпределят ресорите. Стоянова помогна за отпадъците, но вдигна ръце и си се връща на старото й място.

Ние отговаряме за 52 язовира, и цялата държава иска да се закачи за тях. Направили сме проверка на всички заводи и мощности, които се занимават с акумулатори – да видим къде са отишли отпадъците от тях, защото не са изнесени в чужбина, но и ги няма по площадките – значи дейността става криминална, явно са заровени някъде.

МОСВ е регистратор на документи, а злоупотребите се случват по места.

Сега тепърва ще търсим къде е криминалното деяние – да направим инвентаризация на мощностите на Бобокови, за да видим къде са отишли отпадните материали.

Всяка сутрин получавам справка от Агенция „Митници“ списък с всички камиони, които са влезли у нас. Получавам справка и за това къде и какви отпадъци от коронавируса биват унищожавани, допълни Димитров.

От 52 язовира, имаше 8 конфликтни, а в момента няма нито един конфликтен, но това никой не го забеляза и никой не каза „Благодаря“. А спряхме доста заводи и те останаха без вода, за да има вода за пиене.

15 язовира са за питейно-битови нужди, но дълги години се черпи безотчетно вода от тях, а гражданите на Перник дали са съгласни току-що напълнения язовир да го раздадем веднага, попита министърът на околната среда.

Няма да се появи втора криза с тази като в Перник, въпреки че има една Мая, която ходи и обяснява как щяло да има проблеми с водните режими, не е вярно, обяви Димитров.

Не е редно да се води такава компроматна война, коментира Димитров снимките от спалнята на премиера Борисов.

Не съм говорил с Нено Димов, не съм се чувал с него, завърши Димитров.

- реклама -