Емил Димитров-Ревизоро, Перник, язовир "Бели Искър", Белмекен язовири вода

Емил Димитров-Ревизоро: Държавата пое ангажимент да отремонтира язовир „Бели Искър“

Държавата пое ангажимент да отремонтира язовир „Бели Искър“.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров, в ефира на бТВ.

„Язовирът е построен 30-те години, такава му е стената, хората, опасенията, нормално никой няма да го пълни догоре, защото никой не иска да го пълним, за да го празним на части. Непрекъснато в него ще се влива вода, непрекъснато ще се излива. Тези съображения докъде да бъде напълнен ще кажат хидроинженерите. Колкото е пълен сега, може да се напълни още, може да остане остане на същото ниво. Проблемът е това, което се влива, да е същото което излиза, т.е. да не му пада нивото, т.е. да не реши някой, че го изпразваме. Ако ние нищо не направим, какво ще помогне това на стената? Хем ще го ползваме една година, както се ползват десетки години, после ще го отремонтираме.

Какъв е проблемът с тази байпас връзка, както казвате? Всъщност това ще бъде на другия край на София по пътя, който отива до Перник. Няма да е през Плана планина, през планини и т.н. Водата, която в момента влиза в София, успоредно с нея ще влезе и водата, която ние подаваме от водосбора на „Белмекен“. Най-близката точка, която е Мало Бучино до Перник, успоредно по пътя ще се изгради водопровода 12-13 км, който ще свърже водопровода на Перник с водопровода на София. Ще има камера, ще има кран, който ще затваря и отваря възможността с помпи за Перник. Какъв е проблемът?“, каза още министър Димитров.

По темата с отпадъците Емил Димитров каза:

По всяка вероятност ще издадем принудителна заповед за ТЕЦ „Бобов дол“. Ще почне да се работи само на въглища и няма да се слагат отпадъци, докато не се приведе в този вид, в който трябва. Боклукът ако не го горим, трябва да правим хеопсови пирамиди във всеки град, за да се складира. Проблемът е, че няма инсталации. Възложено ми е да правя нови правила за боклука. Българските граждани трябва да пият чиста вода и да дишат чист въздух. Единствената инсталация с разрешение е в ТЕЦ „Сливен“. Когато нашия боклук се изгори, тогава трябва да се гори от чужбина. Изнасяме много повече, отколкото се внася. Искам каквото се внася да се гори в годни инсталации. Когато няма инсталации, няма да се надлъгваме.

„Вероятно ще направя златен регистър. Тези, които не са правили проблеми – да внасят. Като мине границата, да не се гоним вътре. Нека и на границата и където отиде да си го проверят. Ще има тристепенна форма на контрол“, каза още министърът.

- реклама -