Емил Димитров, Бургас, вода

Емил Димитров: Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен

Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен.

Това каза пред журналисти в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димтров. Днес той бе в морския град, където проведе работно съвещание с кмета на Бургас Димитър Николов, директора на местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ Ганчо Стоев и кмета на Варна Иван Портних. На срещата присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министър Димитров каза, че взетото решение за недопускане на водна криза в Бургаско трябва да бъде приведено в изпълнение максимално бързо.

По негови думи трябва да се направят връзките между язовирите „Порой“ и „Ахелой“ с язовир „Камчия“.

За целта една част от водата, която отива от язовир „Камчия“ към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Ще резервираме вода в язовирите „Порой“ и „Ахелой“ и така ще осигурим водоснабдяване поне за следващите няколко месеца.

Министър Димитров каза, че ще бъде направено предложение до Министерския съвет язовирите „Порой“ и „Ахелой“ да преминат на разпореждане на областния управител. До 20 февруари 2021 година в тези два язовира трябва да приключат ремонтите, които ВиК-Бургас е започнало.
Според заместник – министъра на регионалното развитие на първо място по приоритет е осигуряването на питейна вода за жителите във всички общини в страната.

- реклама -