Емил Димитров, отпадъци,

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Това обясни пред БНР министърът на околната среда и водата Емил Димитров във връзка с вчерашното предложение Перник да се захранва с вода от яз. Белмекен през ВиК мрежата на София.

„Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен“., уточни министърът на екологията.

„Аз не мога да пълня каца без дъно“, категоричен е министър Димитров

Според него всеки, който има огромни загуби от вода по трасето вместо да си го оправи, иска да му се увеличи водоподаването. Той даде пример и с „ВиК – Шумен“, където 30 години не е направено нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. „Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура… През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата“., каза още министър Димитров.

Димитров е поканил за свой заместник Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и водите в НС.

Това заяви самата Василева пред Нова ТВ. И уточни, че е отказала предложението.

„Гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам. Но аз съм председател на Комисията по околна среда и водите в НС. Смятам, че мястото ми е в Народното събрание”, каза Василева.

- реклама -