Емил Димитров-Ревизоро, Перник, язовир "Бели Искър", Белмекен язовири вода

Емил Димитров: Отпадъците по вода ще влизат в България само през Варна

„Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция.“ Това заяви в студиото на БНТ министърът на околната среда и водите мил Димитров.

По вода само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне.

„Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза ние ще платим цената на контрола в България.“, каза още министър Димитров.

Той уточни, че сме се разбрали с италианците относно боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Подготвени са още няколко партиди, но чакат указания от Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

„Относно сухопътните граници – ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин“, заяви още екоминистърът.

Той коментира и ситуацията в Бобов дол. „В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти“.

- реклама -