горива

Емил Димитров: Отлагането на новия касов бон от бензиностанциите е добър вариант

Това е по-добрият вариант, отколкото хората да започнат да публикуват информацията и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да налага огромни глоби.

Така председателят на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика Емил Димитров – Ревизоро коментира предложението на НАП да бъде отложена смяната на софтуера на бензиностанциите=

Така бензиностанциите ще разполагат с допълнителни шест месеца, в които да въведат касови бележки с отреза в тях и разбивка на цената на горивото. От бранша многократно заявяваха, че съществува риск от криза на пазара и дори има опасност от затваряне на обекти, тъй като много от тях няма да въведат новия софтуер до 1 април, какъвто бе първоначалният срок.

„През всичките години операторите са били под риск от санкция, че ако подават такава информация публично, ще бъдат санкционирани. В един момент се казва: „Всичко, което сте поели като ангажимент и комисията ви е проверявала, че сте го изпълнили, от утре го напишете на бележка“, обясни Емил Димитров.

Той призова КЗК и финансовото министерство да проведат сериозни разговори по темата, защото според него оповестяването на подобна информация върху касовата бележка може да създаде риск.

Междувременно от Българската петролна и газова асоциация приветстваха възможността за удължаване на срока. „Това ще ни помогне. На 1 април няма да затваряме обекти. Принципният въпрос обаче продължава да стои, защото КЗК, в последния си секторен анализ каза, че подобна информация създава условия за нарушаване на конкуренцията. В този смисъл ние твърдо се противопоставяме да показваме тази цена на касовите бележки, независимо кога това ще се случи“, заяви Светослав Бенчев.

От асоциацията се надяват на промяна в позицията на финансовото министерство.

„Тези разпоредби не допринасят за изсветляване на бизнеса и за повече приходи в бюджета“, смята Бенчев, който призова още те да бъдат отменени.

- реклама -