Емил Димитров ВиК дружества

Емил Димитров: Нямаше политическа кандидатура за поста на Живков

„Никой не пожела да излъчи политическа кандидатура. Това ни е единственият избор.“ Това каза министърът на екологията Емил Димитров за новия зам.-министър Славея Стоянова, която заменя на поста задържания Красимир Живков пред БНТ.

Министърът обясни, че това е тежък ресор и предстои много работа. Димитров дори вече предупредил Стоянова, че може да има атаки срещу себе си.

В околностите на Червен бряг има две площадки, на които също открихме нарушения“, каза той на въпрос за загробения боклук край Червен бряг.

Димитров разкри, че има нелегални депа, като едно от тях е било в Пловдив.

„В министерството се издават само нотификациите, контролът е по места. Министерството е от 1800 души. Познавам 7-8 луди, които до този момент пращат писма срещу всичките си колеги. Има си компетентни органи, нека те да видят за какво става въпрос. Ние съдействаме“.

Министърът призна, че за 3 месеца Красимир Живков е вършел всичко, което му е било казано. Отказа да каже дали мисли заместника си за виновен.

И обясни, че длъжностни лица от регионални дирекции са тези хора, които раздават тези разрешения.

Проблемът ни е с отпадъците за горене, разкри министърът. От думите му стана ясно, че е много трудно да се отнеме лиценз, който е с безрочно действие.  Димитров настоява да се промени начинът за отнемане на разрешителни. Целта е да е крайно ясно, че този, който иска да внася отпадъци, да има действащ бизнес.

Екоминистърът даде и пример как бизнесмен твърди, че е рециклирал 9 000 тона, а това не било вярно.

„Кой му е разрешил да внесе толкова много боклук?“, попита реторично Димитров.

Той е предложил на премиера нова структура в МОСВ, която да изгради нов начин за работа по отношение на отпадъци.

„Това е дългогодишен процес. Ние сме административната част, наказателната е в други структури“, подчерта.

 

- реклама -