Емил Димитров ВиК дружества

Емил Димитров: Не мога да поема вината за строежи по морето правени години назад

„Тази година всичко по Черноморието е най-малко през последните 20 г. – най-малко се е строяло, най-малко се е размътвала водата, най-малко чадъри са се слагали, защото най-малко е посещението заради коронавируса. От последните 20 г. през тази година нещата са най-малко. Хората стачкуват за нещо, което се е случвало 20 г. Аз съм се съобразил на 90% още на третия ден откакто съм министър с исканията на зелените. “ Това заяви пред Нова ТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Има готов закон, ако законът не се приеме България ще бъде санкционирана.

„Това, което съм направил е да се съобразя с всички европейски изисквания, които иска Европа, не аз. Внесъл съм го с орязан вариант и аз стоя зад тези текстове само и единствено, посочи Димитров. След това има групи, зелени и др. по този закон, вече е в Народното събрание, аз дали харесвам или не няма значение, но харесвам само това, което съм внесъл в Министерски съвет“, каза Димитров.

Нито един от текстовете, които не са внесени в Министерски съвет не представляват интерес за мен. Какво ще се случи оттук нататък нямам отношение. Не се ли приеме законът ще има санкции, уточни министърът.

Никакви текстове извън тези, които съм внесъл не подкрепям и не коментирам, категоричен е Димитров.

„Не мога да поема вината за години назад“, добави още той.

„В Алепу строителството е спряно от ДНСК. Не може 10 институции да се изказват за едно нещо. Направил съм работна група, която да обяви актовете за Алепу за нищожни“, заяви още Николов.

Против съм тракторите в Рила. Трябва да направим пункт за планински спасители доброволци, които да пазят мястото, каза още министър Николов

Половината от внесените в България боклуци от чужбина са закопани, заяви още Емил Николов.

Трябва да вземем всички опасни отпадъци и да ги занесем на регламентирана площадка. Някой трябва да извади много пари, за да бъдат преработени. Не може едно министерство, което няма разследващи функции да намери всички нерегламентирани отпадъци в страната. За хвърлянето на боклуци трябва да има жестоки санкции.

„Като измре рибата по реките след две седмици, ще разберете как влизат отпадъци в България и как земеделците ги използват“, каза още министър Николов. Всяка година по това време започват самозапалванията на сметища и след като минат дъждовете ще видите това. Чистенето на България не може да стане с магическа пръчка.

- реклама -