Емил Димитров, Ревизоро, боклук, Италия

Емил Димитров: Не ми е приятно да оставам без кадри

„Икономическа полиция не е заловила този, който не е закрил сондажите, не е заловила и този, които направи незаконното сметище и издавал фактура да загробва материали. Страда, този който е на Басейнова дирекция.“ Това каза за БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров за вчерашната акция в Басейнова дирекция – Пловдив. При нея беше арестуван директора на зветоно Цветелина Кънева.

По думите му сондажите са установени през 2003 г., а Кънева е на този пост от две години.

„Браво на икономическа полиция, браво, че там имаше въоръжени мъже. Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист. Решили са, извели са я. Нарочно не съм се обаждал да питам за детайли заради тези сондажи, които са в един от заводите. Но те са установени от 2003 година. Тази жена е от последните две години, тя е създавала актове. Със същия успех шефа на РЗИ беше освободен, защото имаше сметища незаконни в реката, имаше други проблеми с опазване на околната среда. И аз помолих човек от София да напусне поста си – зам.-изпълнителен директор на изпълнителната агенция по околната серда и водите и да го изпратя в Пловдив, за да може да укрепи местното РИОСВ, за да работи. Както виждаме икономическа полиция не е заловила този човек, който не е закрил в завода сондажите, не е заловил и този, които направи незаконното сметище и издавал фактура за това да загробва там материали. Страда, този който е на Басейнова. Така са решили – не се бъркам“, каза той.

Димитров заяви, че всеки момент трябва да се очаква шефът на РИОСВ – Пловдив, който от две седмици там е директор, да е отговорен, че години наред са депонирани отпадъци.

„Искам да кажа, че още днес този човек го отзоваваме да си идва в София, няма нужда нещо да е траело 20 години и накрая да отиде някой, да състави актовете, да предприеме действия и той да се окаже виновен за това. Прибирам си го директора в София, връщам си го на мястото, на който е бил“, каза още той.

На въпрос кой ще назначи на негово място министърът каза:

„Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват него, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал.

Той осъди ареста на Цветелина Кънева, който според него трябва да стресира системата.

По думите му обаче сега има две дирекции, които няма да работят – в Пловдив РИОСВ и Басейнова дирекция и РИОСВ – Враца, където според Димитров има човек, който създава паника. Той заяви, че не може да освободи този човек, защото е назначен от премиера Борисов.

„Не ми е приятно да оставам без кадри“, каза още министърът.

- реклама -