Емил Димитров, бедстващите, реакция, райони, язовири, бивш министър

Емил Димитров: Има вода, проблемът е в бездействието и управлението на ресурсите

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир Камчия ще може да им осигурява вода само до май 2021 година. „11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук“, каза министърът пред БНТ.

„Каквото и да ви кажат, става дума за пари“, продължи той след обвинение как години наред не е направена пречиствателна станция, как преди 2 години „Цонево” вече е било направено да не е резервен, а сега се иска пак да стане такъв. Димитров обвини за ситуацията икономически интереси – да си правят „хотелчета“, да си „развиват бизнес“.

Министърът обясни, че е събрал представители от Варна и Бургас, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

„Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна“, обясни Димитров.

Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби, каза министърът. По негово мнение на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно.

„Ако ние не направим водопроводът до 20-ти, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах – ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре“, смята министърът.

- реклама -