Емил Димитров ВиК дружества

Емил Димитров: 40% от ВиК операторите нямат разрешително, ако спазим закона половин България остава без вода

40% от ВиК операторите работят без разрешително.

Това съобщи в Министерски съвет екоминитърът Емил Димитров.

„7400 е броят на ВиК операторите, които ползват питейно-битово водоснабдяване. От тях 2960 нямат издадено разрешително. Веднага трябва да бъдат изпратени на прокуратурата. Знаем ги поименно“, заяви Димитров.

„Да оставим ли половин България без вода, за да изпълним закона? Хората не са виновни. Да разреша ли хората да си подадат оставките, защото те не искат да страдат за проблеми от 30 години, а някой е решил да ги вземе за изкупителна жертва и да се обучава по тях. Утре като се наредят всички да си подадат оставката, какво мога да направя, да я върна ли, да сложа моята“, коментира министърът създалото се напрежение във ведомството.

Дълговете на ВиК – дружествата са 32 млн.лв., а за 17 млн. лв. се водят дела, добави Димитров.

„Имам справка за 32 млн. лв. дълг, в такъв случай цялото министерство трябва да бъде задържано затова, че ВиК дружествата нямат пари да си преведат таксите“, каза екоминистърът и припомни, че предшественикът му Нено Димов е „в ареста затова, че един град няма вода“.

Всички служители от министерството са изправени пред хипотезата или да влязат в ареста, ако не приложат закона или да спрат водата на своите съграждани за неуредени проблеми за 30, 40 или 50 години назад, обясни той.

Само за вчерашния ден са били освободени четири човека, които са си подали оставките.

Димитров е получил тревожни писма от множество от регионалните структури на Министерство на околната среда и водите с настояване за извънредна среща във връзка със създалото се напрежение в системата.

В писмата се настоява да бъде обсъдена създалата се обстановка на несигурност и недоверие в администрацията след проведените акции, проверки и арести в структури от системата на МОСВ.

Според ръководителите на структурите това води до стрес и несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролните и превантивни функции на служителите. Затруднено е изпълнението на техните задължения.

Във връзка с изразените силни тревоги на служителите министърът на околната среда Емил Димитров насрочи извънредна среща, на която са поканени директорите на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите, 4-те Басейнови дирекции и 3-те национални парка.

Срещата ще се състои на 28 февруари 2020 г. в 11 ч. в сградата на МОСВ

 

- реклама -