Емил Дечев, Съюз на съдиите: Всички съдии по делото на Полфрийман са подписали предсрочното му освобождаване

„Общественият резонанс в резултат на решението на съда Джок Полфрийман да бъде предсрочно освободен е огромен. Въпреки това бяха изречени доста големи неистини, които изкривяват обективните факти, свързани с делото“.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ Емил Дечев от УС на Съюза на съдиите.

Като пример посочи информацията, че съдебният състав от трима души е подписал решението с особено мнение, т.е. единият от съдиите не е бил съгласен. По думите му всички са сложили своя подпис.

сн. БТВ

Относно недоволството, че съдебният състав е трябвало да се произнесе не с определение, а с решение, Дечев подчерта, че над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната, приключват с определение.

Дечев изтъкна, че твърденията относно съдебния процес и информацията, че е бил на тъмно, също са неверни. По думите му са протекли три заседания, като на първото са присъствали журналисти, а втора инстанция обикновено не се гледа публично.

Съдийският състав е взел решение, според което молбата Полфрийман да бъде освободен е основателна. Това, че е условно предсрочно освободен, не означава отмяна на присъдата. Неговото наказание стои, като има изпитателен срок. Ако по време на този срок извърши престъпление, ще трябва да излежи оставащите от присъдата шест години и половина„, каза експертът.

„Джок Полфрийман има риск от рецидив, оценен на 12 точки. От личната си практика като наказателен съдия, това е много ниска оценка.“ Според него, когато има такава оценка, затворническата администрация често дава положителна характеристика за освобождаване.

Масовото обществено недоволство след предсрочното освобождаване не е изненада.

Това заяви Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман. Ангелов категорично отрече Българският хелзинкски комитет е изиграл основна роля за предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Решението на българския съд да се стигне до УПО е 8 страници и детайлно изследва много въпроси. Българският хелзинкски комитет не е нито най-важният, нито най-основният въпрос там. Решението много детайлно поставя въпроса кога третираме един затворник като наказан, което е фундаментален проблем във всички тези определения на апелативните съдилища„, коментира Ангелов.

Той обясни, че клиентът му е щастлив и доволен от развитието на събитията.

Преди дни адвокат Ангелов сподели кадър от видео, на който се виждат три бягащи фигури. Вчера бащата на Андрей Монов – Христо Монов, заяви, че синът му не е запечатан в този клип, защото няма бели маратонки, каквито се виждат на стопкадъра.

В тези кадри, човекът, когото съм оградил с червено кръгче, е описан като част от групата приятели на жертвата. Той е гоненият – в негова защита Полфрийман тръгва да се намесва. В синьо е ограден Андрей Монов. Лицето на тази снимка е с якето, което е дадено после за експертиза, и установена експертизата, че има кръв от Андрей Монов„, посочи Ангелов.

- реклама -