Джон Маккейн

Емблематичният американски политик Джон Маккейн почина часове след като прекрати лечението си

Американският сенатор Джон Маккейн е починал вчера вечерта след продължителна борба с рака. Герой от войната във Виетнам, той бе несменяем сенатор през последните над 30 години.

„Сенатор Джон Сидни Маккейн Трети почина в 16:28 часа (23:28 часа българско време) на 25 август 2018 година“, пише в официално изявление от канцеларията на политика.

Маккейн беше диагностициран през юли 2017 година с глиобластома – изключително агресивна форма на рак на мозъка. В петък семейството му обяви, че той е взел решение да прекрати лечението. Преди това, през 2000 година, той претърпя операция за отстраняване на тумор от кожата на лицето.

През 2008-а сенаторът беше кандидат за президент на Републиканската партия. В последните години той беше яростен критик на президента Доналд Тръмп.

Джон Маккейн

Пленник във Виетнам

Маккейн е пилот на изтребител във Виетнам. Той е свален и държан пет години в плен. В резултат на мъченията, не може да вдигне ръце над главата си и на 36-години е с напълно побеляла коса. Освободен е на 14 март 1973-а.

Смъртта на Маккейн потопи в скръб американския политически елит

„Изказвам своите най-дълбоки съболезнования и уважение към семейството на сенатор Джон Маккейн. Сърцата и молитвите ни са с вас“, написа стопанинът на Белия дом в „Туитър“.

Там изрази съболезнованията си и вицепрезидентът Майкъл Пенс. „Аз и съпругата ми скърбим заедно със семейството на Маккейн“ и се гордеем с живота му, който то бе отдал „в служба на тази нация“.

„Загубихме човек, който олицетворяваше най-добрите идеали на нашата страна“, се казва в изявление на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, публикувано на официалния интернет сайт на Пентагона. Матис подчертава, че Маккейн винаги е поставял на първо място службата за благото на страната.

„Сюзън и аз изказваме дълбоките си съболезнования и се молим за семейството на американския патриот Джон Маккейн“, написа държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео в „Туитър“.

Съболезнования изрази и първата дама на Съединените щати Мелания Тръмп. „Мислим, молим се и скърбим със семейството на Маккейн. Благодарим ви, сенатор Маккейн, за Вашата служба на нация“, написа тя в „Туитър“.

- реклама -