Нотариат сграда КПКОНПИ Министерство на културата

Емблематичната сграда на бившия Нотариат в центъра на София е предоставена за управление на МК

С решение на Министерския съвет от днес, 20.05.2020 г., теренът и сградата в гр. София, бул. „Патриарх Евтимий“ № 2 (бившият нотариат), са предоставени на Министерство на културата.

От 12.11.2015 г. сградата на бившия Нотариат е била отнета от управлението на Министерство на правосъдието и е била предоставена на КПКОНПИ /тогава Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Имотът е публична държавна собственост – терен с площ от 2182 кв. м. и сграда със застроена площ от 674 кв. м. – паметник на културата.

След преценка на необходимостта от ползването на тази сграда за нуждите на КПКОНПИ, със свое решение Комисията предложи на Министерския съвет имотът да бъде отнет и предоставен на Министерство на културата.

Решението е мотивирано с характера и местонахождението на този имот – емблематична сграда, в центъра на гр. София, паметник на културата. Така сградата е неподходяща за първоначално планираната цел – за административните нужди на КПКОНПИ, и в същото време може да има съвсем друго предназначение, съобразно вида и архитектурата й.

Най-красивата сграда в София – така е известен бившият Нотариат сред софиянци през годините.

Тя е строена през 1889 г. Допреди няколко години там се помещаваше част от Софийския районен съд. След това бюрото за съдимост и другите звена бяха преместени в новата сграда на съда на бул. „Скобелев“.

Зданието е построено 1899 г. за дом на инженер Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Глайхен. По-късно за кратко става германска собственост, а след войната – съветска, преди да стане държавна институция.

Състоянието на тази културна забележителност меко казано буди тревога. Сградата не е ремонтирана досега заради строежа на метрото в близост, твърдят от Антикорупционната комисия и уверяват, че са взети мерки за обезопасяването ѝ. Сега проектът за ремонт става грижа на Министерството на културата. Надеждите са съдбата й да бъде по-различна от тази на къщата на Иван Гешов, която е точно от другата страна на булеварда.

- реклама -