Макрон пакет "мобилност" Шенген Еврозонта

Еманюел Макрон: Смятам, че ще постигнем споразумение за пакета „Мобилност“ до септември – Видео

Френският президент Еманюел Макрон обяви в София, че Франция разглежда много сериозно възраженията на България по пакета „Мобилност“.

Това предаде репортер на Flashnews.

Макрон е взел под внимание всичко, което е било изнесено като обструкции от страна на България, като той беше категоричен, че те ще бъдат взети под внимание.

Според френският президент окончателно решение ще има през септември, като разговори и дискусии ще има в следващите месеци.

Макрон оцени много високо българското председателство на ЕС.

При все това той отказа да се ангажира с точни срокове и подкрепа за членството на страната ни в Шенген и еврозоната. Той обяви, че не е добре за нас да се присъединим ако не сме готови.

Регионът на Западните Балкани е район, който е включен в историята на ЕС, но той би могъл да се обърне към Русия или към Турция. Затова тези страни трябва да бъдат интегрирани към ЕС, беше категоричен Макрон.

„Да свържем Западните Балкани трябва да направим ясно и силно. Но това не може да стане за сметка на единството на ЕС. Необходимо е да работим като отчитаме ограниченията на всеки един от нас. На първо място да дадем европейска перспектива и да стимулираме ръководителите. Сърбия и Черна гора работят в рамките на процедура, Македония и се Албания се надяват“, каза Макрон.

„Не можем да отворим нова глава във връзка с корупцията и миграционния процес. През юни трябва да обсъдим темата. Преди ЕС да се е реформирал не бива да се разширява. ЕС не знае и не може да взема важни стратегически решения. Трябва да се вземат мерки по свързаността и сигурността. Именно такъв силен ЕС искам да застана“, каза Макрон.

Що се отнася до Иран и САЩ, Макрон заяви:  „заедно потвърдихме европейската воля да запазим ползите от споразумението, включително и за Иран и така да защитим легитимните интереси на предприятията ни. Потвърждаваме споразумението от 2015 г., но да разширим разговорите за ядрената дейност на Иран след 2025 г. ЕК предложи възможности, за да напреднем бързо“, допълни той и подчерта, че Европа трябва да бъде силна и обединена.

- реклама -