Макрон реч европарламент авторитаризъм демокрация разширяване ЕС

Еманюел Макрон пред евродепутатите: Срещу авторитаризма с авторитетна демокрация!

„Не искам да позволя налагането на смъртоносна илюзия, която, тук в по-малка степен, отколкото на други места, поведе континента ни към пропастта. Илюзия за силна власт, за национализъм, за отмяна на свободите. Отричам идеята, която се шири в Европа, че демокрацията е осъдена на безпомощност.

Срещу авторитаризма, който ни заобикаля отвсякъде, отговорът не е авторитарна демокрация, а авторитетна демокрация“.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон в 20 минутна реч пред европейския парламент, която предизвика голям интерес, но и много критики.

Европа има дори по-голяма отговорност – не само по отношение на вътрешните си въпроси, но и по отношение на международните конфликти. Виждаме и избуяването на авторитарните режими, с ясното желание да поставят под съмнение мултинационалната система, заложена в Европа. Дебатът за Европа се случва във времена на голяма промяна и трансформация, заяви Макрон-

Според него, в момента Старият континент е арена на битка между либералните демокрации и авторитаризма. В пламенната си реч, френският държавен глава изрази убеждението си, че времената са трудни, но Европа не бива да предава модела и идентичността си.

Според Макрон Европа е в своеобразна гражданска война, в която расте подкрепата за нелибералните демокрации. Препълнената зала аплодира, с изключение на депутатите от крайно десните движения в Европа.

На тях Макрон каза, че щом са антиевропейски настроени, мястото им не е в Европарламента. Те от своя страна определиха действията му в Сирия пълен провал.

Европейският съюз не трябва да приема нови страни-членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат приети реформи, заяви  Еманюел Макрон.

Той каза, че не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но и не иска един Съюз, който ще работи с много страни.
- реклама -