ваксинация ваксини, ефективност, предпазване Околийски

ЕМА започва проверка на рисковете и при други ваксини

Контролният орган по лекарствата на ЕС (ЕМА) разследва дали други ваксини, използващи подобна технология като ваксината на AstraZeneca, представляват риск. Това каза на пресконференция д-р Питър Арлет, ръководител на работната група на EMA за анализ на данни и методи, заявявайки, че има три случая на венозна тромбоемболия, включващи съсиреци след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson.

„Има три случая при ваксинация с Johnson & Johnson на кръвни съсиреци, свързани с ниски тромбоцити, които имат някои прилики с тези случаи, които описвахме днес. Броят обаче е изключително малък в сравнение с 5 милиона пациенти, получили ваксината на Johnson & Johnson по целия свят“, каза той. „Под строг контрол ги разглеждаме внимателно и мисля, че би било справедливо да се каже, че има интензивен мониторинг по този въпрос при всички ваксини“.

Д-р Сабине Щраус, председател на Европейската агенция по лекарствата, заяви, че развилите се странични ефекти не са „неочаквани“, цитира „Гардиън“.

Емер Кук, изпълнителен директор на регулатора, добави: „Ситуацията се развива, тъй като разполагаме с повече информация, с наличие на повече ваксини и с идентифицирането на различни рискови групи. Можем да очакваме, че с времето ще има нова информация и препоръки“.

- реклама -