ЕМА проучва ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna дали имат отношение към редки случаи на тромбози

Европейският надзорен орган по лекарствата заяви в петък, че проверява дали ваксините срещу COVID-19, произведени от Pfizer / BioNTech и Moderna, могат да бъдат свързани с редки случаи на съсирване на кръвта, но засега няма такива индикации.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) миналия месец свърза две други одобрени от ЕС ваксини, едната на AstraZeneca и друга на Johnson&Johnson, с редки, но понякога фатални съсиреци, но подчерта, че ползите от ваксините в борбата с пандемията на коронавируса надвишават рисковете.

Комисията по безопасност на EMA „наблюдава отблизо дали иРНК ваксините могат да бъдат свързани и със случаи на редки, необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити.След преглед на докладите за предполагаеми странични ефекти, [комисията] счита на този етап, че няма сигнал за опасност за иРНК ваксините“, казаха от EMA.

Американският лекарствен гигант Pfizer и неговият германски партньор BioNTech, както и базираната в САЩ Moderna основават ваксините си върху иРНК генетична технология, която обучава тялото да възпроизвежда протеини с шипове, подобни на тези, установени в коронавируса. Когато се изложи на истинския вирус по-късно, тялото разпознава протеиновите шипове и е в състояние да се пребори с тях. Досега са съобщени само няколко случая на кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити сред потребителите на иРНК ваксини. В сравнение с милионите хора, които са били ваксинирани с тях, „тези числа са изключително ниски и честотата им е по-ниска от тази, която се наблюдава при хора, които не са били ваксинирани“, каза EMA.

- реклама -