ЕМА
сн. БГНЕС

ЕМА: Продължаваме да вярваме, че ползите от ваксината на AstraZeneca надвишават рисковете

Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината на „AstraZeneca“ не предизвиква тромбоза. Няколко смъртни случая след поставяне на доза от препарата накара редица европейски държави, сред които и България, да замразят временно имунизациите с ваксината.

На специален брифинг ръкводоителят на агенцяита Емер Кук заяви, че ЕМА остава „твърдо убедена“ в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca.

Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на „АстраЗенека“ за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти“, заяви Кук по време на онлайн пресконференция.

Тя посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като „много редки“, са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. „Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай“, каза още шефът на агенцията.

„Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента“, каза Кук на онлайн пресконференцията.

AstraZeneca

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък – 18-и март, след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Емер Кук.
- реклама -