ваксини АстраЗенека

ЕМА опроверга съобщенията за връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на тромбози

Европейската агенция за лекарствата опроверга съобщенията, че е установила причинно-следствена връзка между ваксината на Университета в Оксфорд/AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци, съобщава британският национален ежедневник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

В изявление пред френска медия ЕМА уточни, че „все още не е стигнала до заключение и прегледът в момента продължава“,а официалният доклад с констатациите ще бъде представен в сряда или четвъртък тази седмица.

По-рано говорител на EMA потвърди връзката между препарата на AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци в някои случаи. В интервю за италианския вестник Il Messaggero Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини в EMA, заяви, че е „ясно, че има връзка с ваксината“, но все още не може със сигурност да се каже какво точно предизвиква такава реакция. Съгласно думите на италианеца, че сред по-младите ваксинирани хора има по-голям от очаквания брой случаи на церебрална тромбоза – съсирване на кръвта в мозъка – в сравнение с останалата част от населението.

От редакцията припомнят, че редица държави от Европейския съюз се отказаха от употребата на AstraZeneca заради тромботични инциденти.

- реклама -