ваксини АстраЗенека

ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca има възможна връзка с много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити, заяви европейският регулатор по лекарствата (ЕМА).

Агенцията потвърждава, че общият риск-полза остава положителен.

Агенцията заяви, че комисията по безопасност стигна до заключението, че „необичайните кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити трябва да бъдат посочени като много редки странични ефекти“ на ваксината.

Комисията уточнява, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират.

ЕМА не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите.

Съобщението е още един удар върху усилията за създаване на достъпен и лесен за администриране продукт, замислен като гръбнак на кампанията за ваксинация в голяма част от света. Въпреки че регулаторите все още вярват, че ползите от ваксината надвишават рисковете – доказа се, че тя е 76% ефективна при предотвратяване на инфекции на Covid в голямо проучване, базирано в САЩ, – съобщението вероятно ще повдигне и въпроси относно нейната употреба.

Повечето случаи на образуване на кръвни съсиреци са били при хора на възраст под 60 години.

- реклама -