Елисавета Белобрадова пред FN: Майки на деца с увреждания шият маски по време на изолацията

Майки на деца с увреждания шият предпазни маски, за да си помогнат финансово. Това е поредната инициатива на майки от „Оле Мале“, които през последните месеци работиха активно в кампании за изработка на коледни украси, мартеници.  „Оле Мале“ е онлайн платформа, която събира на едно място майки на деца с увреждания или заболявания, които са открили своето призвание да творят с ръцете си.

 

С Елисавета Белобрадова, съосновател на проекта „Оле Мале“, разговаряме за предизвикателствата пред майките на деца с увреждания и как се адаптират към извънредната ситуация.

– Как се роди идеята майките от „Оле Мале“ да започнат да шият предпазни маски?

– Реализацията на идеята е от скоро, тъй като ни трябваше време, за да закупим платове и да ги доставим до майките, измислихме кройките на маските и започна шиенето им. Реално тези майки творят за различни кампании от месеци – имахме много успешни инициативи, свързани с изработката на коледни играчки, а още в началото на януари започна подготовката за един от най-хубавите български празници – баба Марта, а след това имаше и много поръчки, свързани с 8-ми март. Така че реално началото на карантината у нас съвпадна в първите почивни дни на майките след тези кампании.

– Какви маски шият майките?

– Взели сме памучно хасе, двупластово, мисля, че е много подходящ материал, който не е алергичен. Маските са двупластови. Ние не претендираме, и никога не сме претендирали, че тези маски отговарят на изискванията като на N95 например.

В началото имаше по-голям интерес към дамските и мъжките модели, майките правят и детски модели.

– Как се справят родителите на деца с увреждания по време на карантината, когато не може да се посещават паркове и детски площадки?

– Имайте предвид, че семействата, в които има деца с увреждания, живеят в изолация. Защото няма подходяща инфраструктура за излизане и придвижване, общуването с тези деца навън не се случва. Така че за съжаление за тях реално изолацията е ежедневие. За щастие децата продължават да ходят на терапии.

Но за децата с аутизъм например, тази изолация може да бъде пагубна.

– Разширявате възможностите си за реализация на продуктите, произведени от майките на деца с увреждания. Видяхме това в коледната ви кампания. Трудно ли е да убедите бизнеса в каузата си?

– Най-хубавото на българския бизнес е, че има компании, които могат по много начини да помогнат, без това да им тежи. Българските компании трябва да бъдат подкрепяни, защото имат свобода на действие, тъй като не са зависими от централи, които са в други държави, както е при международните компании.

Много е хубаво когато стигнеш до този момент – да имаш свободата да взимаш решения. Когато една българска фирма се срещне с едно НПО като нас, и от двете страни всеки взима решенията както сам прецени, и се получава много добро сработване.

- реклама -