Сн: кадър bTV

Елисавета Белобрадова: Постигнахме съгласие, че всички държавните детски градини и ясли ще бъдат безплатни

Постигнахме съгласие, че всички държавни детски градини и ясли ще бъдат безплатни. Това каза Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ във връзка с преговорите между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Тя допълни, че са повдигнали въпроса, че все пак това не решава проблема с недостига на места, който обаче генерално е проблем на София.

„Огромна част от тези деца, за които няма място, са на територията на София. От Софийска община ни казват, че пари няма. Господин Василев подчерта, че при разговор със Софийска община има едни 70 млн. и се губим по трасето има ли пари, няма ли пари. Проблемът е на регионално ниво и е бил поддържан на регионално ниво дълго време“, каза тя.

Във връзка с пенсиите Елисавета Белобрадова заяви, че са постигнали съгласие – те няма да падат под размера на плюс тази 120 лв. помощ, а има и случаи, в които ще получават и повече в зависимост от индексирането на пенсиите.

„Беше предвидена една помощ от 120 лв. до края на годината и после влиза индексирането на пенсиите с 1,35 и това трябва да завиши пенсиите. В края на декември трябваше да отпадне тази социална помощ и да влезе в сила увеличаването на пенсиите, но щяха да се получат известни луфтове, разликата са тези 120 лв. и щеше да стане проблем“.

Във връзка с предложението да отпадне ТЕЛК, Белобрадова обясни, че са предложили да се въведе европейска система, която класифицира хората по техните умения, тъй като ТЕЛК ги класифицира по техните неумения.

Източник: bTV

- реклама -