Еленко Божков, енергиен експерт пред FN: Цената на тока на борсата е спекулативна

С над 50 на сто са скочили разходите на бизнеса за електрическа енергия само за година. Това съобщиха от АИКБ. По тази причина не могат да нарастват и заплатите на наетите работници.

Спекулативна ли е цената на тока на българската борса и какви мерки могат да се предприемат, анализ пред Flashnews на енергийния експерт и бивш член на ДКЕВР Еленко Божков.

 На какво се дължи високата цена почти с 300% на промишления ток на борсата?

Причините са спекулация с производството на електрическа енергия. Ако се проследи през платформата за прозрачност на европейската мрежа ще се види, че в определени дни  през месеците декември и януари има драстични увеличения в цената на търговията „Ден напред“ на българската борса спрямо борсите в Букурещ, Будапеща и гръцкия пул. 39%-40% е по-висока от другите борси. Вижда се че в България се прави изкуствен дефицит на мощности, защо казвам изкуствен. Здрави блокове се извеждат от експлоатация с нелогични обяснения, при ниски температури, високо потребление и се намалява мощността на другите блокове. Това преведено означава, че при повишено търсене на електроенергия като се намали нейното предлагане се увеличава и логично цената. Това се прави основно и само от държавните централи, обединени в БЕХ.

Баните ЧЕЗ износът януарскитеКакви мерки трябва да се предприемат?

Това трябва да се прекрати, да няма изкуствен дефицит. Лоша шега изигра и това, че енергията за технологични разходи остана да бъде на свободен пазар, а не по фиксирана цена. Тази енергия отива след това в цените. Разпределителните предприятия я купуват тази енергия, колкото и да е висока. После я поставят в цената за пренос и за достъп. Това също може да се промени и да се регулира и да не се допуска такова нелогично търговско поведение на разпределителните дружества. Позволява им се и те затова купуват.

КЕВР предприе мярка за проверка на електромерите, адекватна ли е тя?

Това няма нищо общо с цената на борсата. Не мога да разбера защо се прави. Това е енергия в популистки мерки, няма нищо общо с високата цена на борсата. Аз не намирам нищо общо. Електромерите няма общо с цената на борсата. Обратно цената на борсата може след време да повлияе на цената за битови нужди.

КНСБ НСТС тока съвет цени стокиБизнесът ще издържи ли на тези високи цени и докога?

Трудно издържа бизнеса. Те обаче предприемат други действия да разединяват бизнеса. На някой от бизнеса дадоха глътка въздух. Давам конкретен пример. Холдинг Загора например купува на ниски цени от атомната централа, те се отделиха от групата на протестиращите бизнес индустриалци. На тях им продават ток на 85 лева на мегават час, в същото време Мини „Марица Изток“ купуват на 100 лева на мегават час. Това е драстична разлика за големите консуматори. Като дойде лятото мините ще поискат да увеличат цената на въглищата, защото са купували скъп ток. От там пък ще поскъпне произведения от въглища ток от тях. Получава се един омагьосан кръг.

цениКакво показва справката за цената на тока у нас и на чуждите борси. По евтино или по-скъпо е на българската борса?

Цената на тока на българската борса спрямо борсите в Будапеща, Букурещ и Атина цената е с 40% по-скъпа.

- реклама -