Елена Поптодорова за дебата Тръмп-Байдън: Подобен хаос не се е случвал поне от 25 г.

„Беше много необичайно преживяване, а гледам тези дебати от 25 години. Подобен хаос не се е случвал“. Така бившият посланик на България в САЩ и вицепрезидент на Атлантиеческия клуб Елена Поптодорова коментира  проведения тази нощ кандидат-президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Имаше екстремност, невероятно напрежение и нападки, от Никсън насам не е имало такова смущавашо преживяване, смята тя. Освен това се състояха не един, а три разговора – внезапно се състоя и спор, разговор между Тръмп и водещият Крис Уолас. Байдън пък проведе и трети разговор – с избирателите, като се обръщаше директно към камерата и говореше на тях, анализира тя.

Според Поптодорова целта на Тръмп е била да разклати Байдън и като го извади от кондиция, да каже, че ето, той не става за тази позиция. „Байдън обаче остана сдържан, той се справи с дебата.“, коментира Поптодорова.

Според нея отговорите на ключови въпроси будят тревога.

„Първо, Тръмп ще се разграничи ли от наследниците на Ку Клукс Клан. „Останете встрани и в готовност“, бе неговото послание към тях и това няма да остане без коментари категорична е тя. Байдън пък бе свенлив към последователите си в Портланд. Третата гореща тема без ясни отговори и гаранции според нея е гласуването по пощата. Бюлетини ще се броят дълго след вота, може Тръмп да не признае резултата и да напусне доброволно Белия дом. Но в играта тогава влиза и Върховния съд, включително с новата кандидатка, описа Поптодорова ситуацията. И даде пример как Обама не назначи демократичен кандидат на самия финал на мандата си, за да не променя балансите във Върховния съд, Тръмп обаче изобщо не се отказа от назначението.

Основната атакуваща теза на Байдън бе за несправянето с Ковид, посочи тя. Включително че Тръмп е имал информация, а не е действал.

5 са колебливите щати, от които ще зависи крайният резултат. Байдън води, затова Тръмп реши да атакува, но този път излезе от приемливата норма на политическа атака, обобщи Поптодорова.

- реклама -