сн. БГНЕС

Елена Кюлева, с. Места пред FN: 9 дни валя, водите изкорениха дървета, подпорната стена на пътя не издържа

Подпорната стена на пътя Банско – Гоце Делчев се срути днес и затвори частично пътя в района на село Места. Срутването на стената е заради придошлите води на река Места, уточни пред FN Елена Кюлева,  кметски наместник на село Места. Самото компрометиране на пътя е на около 4 километра след селото. Движението е възстановено и се извършва само в едното платно, уточни тя.

сн. БГНЕС

– Каква е ситуацията в Места и как се стигна до пропадането на пътя?

– За щастие при нас нямаме бедстващи хора. Имаме на много места разливни, за кратко вчера токът беше спрял, за около 15 минути. За пръв път се случва такова нещо при нас, тя реката беше много голяма и е изкоренила много дървета, което води и до оголване на терени.

Цели дървета падаха с корените, водата беше много голяма.

– При нас около 9 дни валя, не е за един ден както на други места. Почвата спря да попива. А и река Места има много притоци и стана много силна водата. Така е отнесла подпорната стена под пътя, която е в реката.

– Може ли да се преминава по пътя?

– Движението вече е пуснато в едната лента, пропускат се автомобилите. Пътят е компроментиран, затова започва укрепването му, за щастие самата асфалтова настилка се е запазила с малки изключения по края към реката. Придошлата вода е отнесла около 5 метра от стената под пътя. В нея реално придошлата вода се е биела и накрая не е издържала.

сн. БГНЕС

– Има ли опасност от нови наводнения? Знае ли са какви са нанесените щети? 

– От вчера вече не вали, водата в реката вече е по-спокойна. Много е кално, още не може да се влезе в земеделските имоти, има наноси, рано е още да гледаме за щетите, трябва водата да се оттече.

- реклама -