БСП Елена Йончева концесия летище София обвинение пране на пари специализирана прокуратура

Елена Йончева обжалва паричната гаранция от 20 000 лв.

Депутатът от БСП Елена Йончева обжалва наложената ѝ парична гаранция от 20 000 лв. Това съобщи самата тя пред Нова телевизия.

Йончева е обвинена в пране на пари. Според прокуратурата сумата от 645 000 лв. е получена във фирма, достъп до средствата, на която е имала Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми“, обясни тя.

Йончева разясни, че парите не са й дадени като възнаграждение и това наложило да бъде създадена трета фирма. Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя.

„Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те  участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Това, което ви казвам е практика”, каза Йончева. 

И уточни, че досега е заснела 7 документални филми. Обвинението за пране на пари е абсурдно, категорична беше тя.

„Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени“, каза още Йончева.

Депутатът от БСП обяви, че работи върху разследване, с което ще покаже факти за корупция. В следващите дни тя ще подаде данни в прокуратурата. „ Ще разкрием конкретно механизмите. Става дума за министър и заместник-министър”, твърди Елена Йончева.

- реклама -