Електроуредите с G класа като при автомобилите

Променени етикети ще показват енергоефективността на домакинските електроуреди. Нов регламент за енергийно етикетиране на ЕС налага променена скала за енергийната ефективност на домакинските електроуреди.

Той включва промяна на досегашната скала А+++ в еднотипна скала A-G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на ЕС.

Новото законодателство ще създаде условия за уреди, класифицирани с клас B,C или по- нисък , по новата скала A-G да са с по- висока енергийна ефективност от уредите от най- високите класове А+++ по старата скала.

Новият регламент предвижда поетапно въвеждане на новите етикети с преобразувана скала за различни продуктови групи. У нас хладилници, перални, съдомиялни, телевизори и осветителни тела, ще се появят на пазара с нови етикети и изменена скала за енергийна ефективност най- рано в края на 2019 г.

Промените в етикетирането създават условия за повишаване ефективността на продуктите, а за крайния потребител това означава реализиране на сериозни икономии в домакинството.

- реклама -